Näin äänestät Worldconin Helsinkiin (How to Vote for Helsinki Worldcon, in Finnish!)

We’ve been translating voting instructions and information about Worldcon into a number of different languages, after my post a few weeks ago.  Here’s the version in Finnish, courtesy of Sarianna  Silvonen!

Image of voting ballot

Vote early, vote once!

Edellytyksenä Worldcon-jäsenyys

Aivan ensimmäiseksi sinun on liityttävä sen vuoden Worldconin jäseneksi, joka pidetään kaksi vuotta ennen sitä vuotta, jota haluat äänestää. Worldconiin voi liittyä tukijäseneksi (supporting membership), jos ei pääse itse tapahtumaan, tai varsinaiseksi jäseneksi (attending membership). Jonkinlainen voimassaoleva jäsenyys kuitenkin tarvitaan, jotta voi äänestää. On erityisen tärkeää varmistaa, että liityt nimenomaan kahta vuotta aiemman Worldconin jäseneksi. Jos sinulla on tämän vuoden Loncon3-jäsenyys, et valitettavasti vielä saa äänestää Worldconia Helsinkiin vuodeksi 2017, koska nyt on vasta vuosi 2014. (Tänä vuonna saa kuitenkin äänestää vuoden 2016 Worldconin  pitopaikaksi joko Kansas Cityä tai Beijingiä.)

Worldconin jäseneksi voi liittyä usealla eri tavalla, mutta jos olet ensimmäistä kertaa asialla, jäsenmaksu kannattaa maksaa netissä. Jäsenyyksien hinnat nousevat tapahtuman lähestyessä, joten jos olet päättänyt liittyä jäseneksi, ei kannata odotella. Jos satut käymään jossain conissa, jossa Worldconin edustajat ovat paikalla, jäsenmaksun voi yleensä myös maksaa suoraan heille. Joskus conissa ostetusta jäsenyydestä saa alennusta, joskus ei. Netissä kuitenkin Worldconin sivuilla pitäisi olla kohta nimeltä ”Membership” tai ”Registration”, josta pääset maksamaan jäsenmaksun.

Sivuhuomautus: Hugo-äänestys

Hugo-palkinto on merkittävin fanien äänestämä palkinto science fictionin ja fantasian alalla. Kaikki jäsenet, sekä tukijäsenet (supporting) että varsinaiset jäsenet (attending) saavat asettaa Hugo-ehdokkaita ja äänestää palkinnoista. Jos liityt jäseneksi ajoissa, voit asettaa teoksia ehdolle Hugo-palkinnon saajaksi sekä jäsenvuotenasi että sitä edellisenä ja sen jälkeisenä vuonna, siis yhteensä kolmena vuonna. Jos siis olet liittynyt vuoden 2015 Worldconin Sasquanin jäseneksi tarpeeksi varhain, voit asettaa teoksia ehdolle vuosien 2014, 2015 ja 2016 äänestyksissä. Itse jäsenvuonnasi voit myös äänestää lopullisesta ehdokaslistasta voittajasuosikkejasi, tässä tapauksessa vuoden 2015 äänestyksessä. Ensi kesänä Sasquanin jäsenet saavat siis ehdottaa Hugo-ehdokkaita ja valita voittajat.

Lisävaatimuksena paikanvalintamaksu ja äänestyslippu

Seuraavassa vaiheessa saatat joutua odottelemaan riippuen siitä, minkä vuoden Worldcon-paikasta haluat äänestää. Älä luovuta tähän! Ääntäsi tarvitaan!

Heinäkuun puolivälissä sen vuoden Worldcon (”istuva Worldcon”) julkistaa äänestyslipun (ballot), jolla äänestetään kahden vuoden päästä pidettävän Worldconin paikasta. Tässä vaiheessa Worldcon antaa myös ohjeet paikanvalintamaksun (site selection fee) maksamisesta. Maksun suuruus vaihtelee vuosittain, mikä on turhauttavaa, mutta ymmärrettävää. Maksu muuttuu nimittäin voittavan kaupungin tarjouksen (bid) tukijäsenyydeksi, ja niinpä tarjousten tekijöiden on päästävä yhteisymmärrykseen summasta. Jos ratkaisua ei löydy, maksu lasketaan World Science Fiction Societyn (WSFS) määrittämän kaavan mukaan: ”Jos tarjousten tekijät eivät pääse sopimukseen, oletusmaksun summa on viimeisten kolmen Worldconin paikanvalintaäänestysten maksujen mediaani Yhdysvaltain dollareina.” Viime aikoina summa on vaihdellut 30 ja 70 dollarin välillä. Vuoden 2015 Worldconin paikasta äänestäminen maksoi 40 dollaria. Kaikki paikanvalintamaksut luovutetaan voittavan tarjouksen tekijöille pesämunaksi tulevan conin järjestämistä varten. Worldconin pitopaikasta äänestäminen siis maksaa, mutta maksu ei ole turha. Se muuttuu automaattisesti voittavan tarjouksen (eli tulevan Worldconin) tukijäsenyydeksi. Tämä on ehdottomasti edullisin tapa liittyä Worldconin jäseneksi. Voittavan tarjouksen tekijöiden täytyy tarjota lisämaksusta mahdollisuutta vaihtaa tukijäsenyys varsinaiseksi jäsenyydeksi. Lisämaksun suuruus riippuu conista, mutta WSFS määrää, että ”maksu ei saa olla suurempi kuin neljä kertaa paikanvalintamaksun suuruus, eikä se saa ylittää paikanvalintamaksun ja uusien varsinaisten jäsenten jäsenmaksun välistä erotusta.” Paikanvalintamaksun maksaminen on siis halvin tapa hankkia Worldcon-jäsenyys, haluatpa sitten liittyä tukijäseneksi tai varsinaiseksi jäseneksi.

Äänestyslipun täyttäminen

Kun olet liittynyt jäseneksi ja maksanut paikanvalintamaksun, saat täyttää äänestyslipun (ballot).  Äänestyslippua ei toistaiseksi ole ollut saatavilla sähköisenä, mutta toivottavasti tilanne muuttuu siihen mennessä, kun vuoden 2017 Worldcon-paikasta päästään äänestämään. Kun olet maksanut paikanvalintamaksun, pääset lataamaan ja täyttämään paperilomakkeen, joka lähetetään sitten con-järjestäjllle postitse tai jonkun Worldconiin menijän mukana. Jos postitat äänestyslipun, sen on oltava perillä hyvissä ajoin ennen conia. Varmista päivämäärät conin nettisivulta. (Esimerkiksi viime vuonna postitse lähetettyjen paikanvalintaäänestyslippujen oli oltava perillä 15.8. mennessä, ja paikan päällä luovutettujen taas 31.8. viimeistään klo 18.) Itse conissa ilmoitetaan takaraja, johon mennessä kaikki äänestysliput on luovutettava. Tämä on yleensä klo 18 sinä iltana, jolloin naamiaiset (masquerade) pidetään, jotta tulokset voidaan julkistaa seuraavan aamun WSFS:n kokouksessa.

Paikanvalintaäänestyksessä, samoin kuin Hugo-äänestyksessäkin, käytetään painotettua vaalitapaa, tarkemmin sanottuna siirtoäänivaalitapaa. Äänestyslippuun merkitään siis oma suosikkivaihtoehto sijalle 1, seuraavaksi paras sijalle 2 ja niin edelleen. Ääntenlaskussa sijan 1 äänet lasketaan ensin. Jos jokin äänestäjien sijalle 1 asettamista vaihtoehdoista saa ylivoimaisen enemmistön (yli 50 %) kaikista äänistä, se valitaan Worldcon-kaupungiksi. Jos enemmistövoittajaa ei löyty, niistä äänestyslipuista, joissa sijalla 1 oli kaikkiaan vähiten ääniä saanut vaihtoehto, lasketaan sijan 2 äänet ja katsotaan, saako jokin kaupunki tällä kierroksella ylivoimaisen enemmistön. Sama jatkuu kunnes löytyy voittaja, joka saa yli 50 % äänistä. Viime vuonna Spokane voitti Helsingin vain 35 äänellä kolmannella äänestyskierroksella; sitä ennen Helsinki oli kyllä saanut eniten ääniä kahdella edellisellä kierroksella, muttei silti yli puolia kaikista äänistä. On myös mahdollista, että yksikään vaihtoehto ei saa enemmistöä äänistä tai että voittaja on ”Ei mikään näistä” -vaihtoehto, mutta tätä ei ole koskaan tapahtunut, ja tilastollinen todennäköisyys on äärimmäisen pieni.

Tällä videolla selitetään, miten painotettu vaalitapa toimii:

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=70411894&v=lnqgXkCXtRQ&feature=player_embedded&x-yt-ts=1404321172

Näin äänestät Worldconin Helsinkiin 2017:

 1. Hanki jäsenyys vuoden 2015 Worldconiin Sasquaniin. Tukijäsenmaksu on tällä hetkellä 40 dollaria, mutta se saattaa nousta.
 2. Aseta kalenteriisi muistutus noin 15.7.2015, jolloin Sasquanin nettisivulla pitäisi ollasaatavilla paikanvalintaäänestyslippu (site selection ballot) vuoden 2017 Worldconia varten.
 3. Maksa paikanvalintamaksu (site selection fee) Sasquanin nettisivulla.
 4. Lataa äänestyslippu ja äänestä paikkavaihtoehtoja mielesi mukaisesti – Helsinki tietenkin ykköseksi!
 5. Lähetä äänestyslippu postitse tai luovuta se itse conissa. Sähköinen äänestäminen vuoden 2017 Worldcon-paikasta saattaa olla mahdollista, mutta sen käyttöönotto ei ole vielä varmaa.
 6. Lähetä sähköpostia osoitteeseen info@helsinkiin2017.org, jotta voimme varmistaa, että äänesi menee perille, tai jos tarvitset apua äänestämisessä tai haluat kuulla kiitoksemme äänestykseen osallistumisesta!

Aiemmat Worldcon-kaupungit vaikuttavat yhä tulevien vuosien conien ilmapiiriin, joten paikastaäänestäminen on hyvin tärkeää, etenkin nyt kun kilpailusta enteillään tiukkaa.

Soveltaen Crystal Huffin blogitekstistä suomentanut Sarianna Silvonen.

5 Comments

Filed under Fandom, Helsinki, Worldcon

5 responses to “Näin äänestät Worldconin Helsinkiin (How to Vote for Helsinki Worldcon, in Finnish!)

 1. Tuossa voisi ehkä mainita myös, paljonko tuo 40 dollaria on euroissa, sillai suunnilleen. Nykyisellään kai melkein 30 euroa?

 2. Pingback: Swedish Voting Instructions for Worldcon | ArisiaCrystal

 3. Pingback: Worldcon Voting Info & Instructions in Chinese! | ArisiaCrystal

 4. Pingback: So, You Want to Vote on Worldcon Location? Yay! | ArisiaCrystal

 5. Pingback: Helsinki Translates Worldcon Voting Directions Into Many Languages | File 770

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s